Kansan Kuvalehti. N:o 39, 1933, s.10-11
Lallukan taiteilijat
Helsingin hälinässä on hiljainen kohta, kuin sydän, kuin pivon pohja, siinä, missä runouden ja soiton jumalan Apollon katu ja taiteen jumalattaren Minervan polku muodostavat pienen aurinkoisen puistikon. Tämän puistikon varrella on Apollon ja Minervan palvelijoilla nyt uusi ja uhkea kotinsa, kauppaneuvos Juho Lallukan ja hänen puolisonsa runsailla lahjoitusvaroilla rakennettu.
Talossa on
ovenvartija ulkomailta tuttuun tapaan, eipä siis aivan asiatta voi mennä asukkaitten rauhaa häiritsemään. Tuskin olimme päässeet eteisaulaan, kun jo tunsimme olevamme taiteilijakodissa. Selim Palmgren tuli hissistä, Ilmari Hannikainen saapui — kotiin ja "kansallisen" Olga Leino taisi mennä kermapulloineen, tuolla portaissa joku kuvanveistäjä "pää kainalossa". Eteisen asukasluettelosta saattoi nähdä, että talo on täynnä, nelisenkymmentä huoneustoa, Suomen taidetta ja taiteentulkitsijoita, säveltäjiä, pianisteja, laulajattaria, oopperalaulajia, maalareita, kuvanveistäjiä, näyttelijöitä, kaikki tuikituttuja Suomen kansalle. Tässä vain muutama neljästäkymmenestä: Palmgren, Järnefelt, Klami, Linnala, Sola, Alma Kuula, Collin, Wilhelms, Ester Helenius, Nelimarkka, Venny Soldan-Brofeldt, Mimmi Lähteenoja — ja siinä jo sitten tuleekin vastaan talon isännöitsijä, joka ei hänkään ole kukaan vähempi kuin oopperalaulaja Bruno Jorma. Ovikellon soittoon ja hänen vastustamattomaan hymyynsä aukenevat ne ovet, jotka monista valitsemme.
Satakuntalaisen Kaapo Virtasen atelieri on suuri ja valoisa. Taiteilija itse työn touhussa ja tiukkaa enstöikseen isännöitsijältä suurempaa stafliaa, suhtautuu leppoisasti keskeytykseen ja tekee siitä muitta mutkitta tupakkatunnin. Kadehdittava työhuone. Takka vanhoine korkeine kynttilänjalkoineen, leponurkka sohvineen, ryijyineen ja Aleksis Kiven veljelle aikoinaan kuuluneine lipastoineen. Etualalla tilava työpuoli. Asunto on paria askelmaa alempana, pari viihtyisää kamaria ja piskuinen keittiö. Haastattelimme Kaapo Virtasen keittiön Maijaa ja saimme kuulla, että pikkulaboratorio toimii erinomaisesti.
Pohjalainen Werner Åström oli sairaana ja meiltä jäi näkemättä hänen kuulopuheista kaunis atelierinsä, otimme ruokasalista kuvan, joka kuitenkin heikosti kertoo sen värikkäistä Vimpelin ja Lappajärven kaapeista ja kaappikelloista, eikä edes huoneen keskellä oleva maalaamaton, kulunut honkapöytä kuvassa puhu siitä omalaatuisesta rauhasta ja tunnelmasta, joka lähelläseisojaan vaikutti.
Victor Malmberg aukaisi uuden atelierinsä oven, joka uutuudestaan huolimatta uhoili walterrunebergiläistä henkeä, toinen atelieritunnelma kuin nuorilla. Hyllyt täpötäynnä valmiita ja puolivalmiita, keskellä märkiin riepuihin käärittynä tuleva Kuulantyöntäjä, seinällä Hugo Simbergin taiteilijalle lahjoittama pieni pastelli. "Kyllä, kyllä, hän oli ystäväni, niin, hän oli omalaatuinen kyllä, Hugo Simberg." Vanhoja rakkaita muistoja, mutta siitä huolimatta ympärillä nuoria töitä.
Hienolla hissillä nousimme Thalian puolelle. Rosi
Rinteen pikkukaksiossa oli vain pieni pörröpää tyttönen
paitasillaan,
|