Alkuperäisiä ja käännöksiä nuorille.Valentin:  M u s t a  k i l p a - a u t o. (Poikien seikkailukirjasto 11) Otava.

Tauno Karilas:  K u o l e m a a n t u o m i t t u  m a j u r i . (Poikien seikkailukirjasto 12) Otava.

Ilmari Tulimaa:  M e t s ä s t ä j ä n  t y t ä r . Kirja.

 
 

Uusi Aura 3.12.1928.

Otava on jo jonkun aikaa julkaissut halpahintaista ja siistiasuista "Poikien seikkailukirjasto" nimistä sarjaa, jonka kolmantena avuna mainittakoon, että kirjoittajat ovat kotimaisia. Sarjan yhdestoista kirja, nimimerkki Valentinin "Musta kilpa-auto" on kaikin puolin "kiva" pikkupoikien kirja. Auto — nykyajan poikasten 'henki ja elämä' — näyttelee seikkailussa suurta osaa, jopa saavat kirjan päähenkilöt, kolme toverusta, ikiomakseen vanhan rämän, josta erään monttöörin avulla laitetaan käyttökelpoinen auto. Se maalataan tietysti mustaksi ja sivuihin pääkallon kuvat, ja joutuvat pojat sillä ajellessaan seikkailuihin pirtukauppiaiden kanssa. Kirja päättyy tavattoman jännittävään autokilpailun kuvaukseen jonka loppu selviää kirjasta. Kirjan voi panna vaikkapa vasta lukemaan oppineen, seitsenvuotiaan nappulan käteen.

Tauno Karilaan "Kuolemaantuomittu majuri" ei ole niin viaton ja herttainen kuin edellinen, vaan seikkailukirja oikein vanhaan hyvään poikakirjamalliin kauhuineen ja tappeluineen. Majurin muistelmien muotoon kirjoitettu kirja kertoo mainitun suomalaisen kaartinupseerin pakoa Suomesta, jouduttuaan venäläisten vainon alaiseksi, seikkailuja rosvolaivalla Pohjanmerellä, ajautumista Ranskan rannikolle, joutumista Espanjaan, Turkkiin, Tibetiin, jopa Kiinaan asti. Värikkäät seikkailut saavat usein miltei parodian muodon majurin karskisti ja reippaasti kuvailemina. Seikailunälkäisten poikien mielikuvitusta kirja hyvin tyydyttää. Lisäksi se on kuvitettu ja jatkuu myöhemmin "Kauhujen maa" nimisenä.

—   —
Ilmari Tulimaan "Metsästäjän tytär" on kuvausta Suomen oloista 1400-luvulta, Maunu Eerikinpojan ja piispa Hemmingin ajoilta. Taitavasti sommiteltu juoni kuvaa henkipaton hämäläisen metsästäjän tyttären ja piispan kirjurin, Martti Fincken rakkautta, jonka isän metsästäjä juuri on tappanut. Asiat selviävät kuitenkin lopuksi ja kauniin parin häät vietetään Viipurin linnassa kuninkaan suojeluksen alaisena. Puhdas, sanoisinko metsäntuoksuinen kirja on hyvää ja jännittävää lukemista sekä pojille että tytöille.